fbpx
Fri fragt på alle ordrer 🤍 Fri fragt på alle ordrer

Julegaven der gør en forskel

Brug koden: JUL23

Julegaven der gør en forskel

Brug koden: JUL23

Har du brug for hjælp?

Kontakt vores kundeservice på telefon +45 52 82 40 90
eller e-mail info@hej-plakat.dk

Social interaktion – osse vigtigt ved demens

Alle mennesker har behov for meningsfulde sociale forbindelser gennem hele livet.

Social interaktion er vigtigt for menneskers trivsel og udvikling, uanset hvor vi er i livet. At  mødes med og kommunikere med andre mennesker har betydning for stort set alle dele af vores liv. Derfor påvirkes både vores fysiske helbred, vores følelser og vores kognitive færdigheder af social interaktion, eller manglen på samme. Det gælder selvfølgelig også, for dem der er ramt af demens eller anden sygdom.

Hvis man er ramt af demens eller anden sygdom, så er man ikke altid I stand til selv at sørge for, at man får de social oplevelser man har brug for. Demens kan vanskeliggøre socialt samvær af flere årsager: Hvis man har svært ved at huske, kan det være udfordrende både at indlede og holde gang I en samtale. Er man længere I sygdomsforløbet, der hvor ordene og even til at formulere sig måske begynder at svigte, har man endnu mere brug for hjælp. Her er det derfor ofte nødvendigt, at andre tager over, og tager ansvaret for, at der bliver etableret en værdig samtale.. 

En værdig samtale, er en der handler om andet og mere end end vejr og vind. (Det kan være godt, nok, men det kan ikke stå alene.) En værdig samtale er en, der er relevant for de involverede individer. Og her er det en forudsætning, at man ved lidt om, hvem demens-ramte er. 

Derfor er HEJ-plakater et godt hjælpemiddel I samtaler med dem, der ikke kan sige så meget. “Livsplakat” fra HEJ-plakat fortæller historien om et liv. Derfor kan den bruges både til at skabe en samtale, og til at skabe en hurtig forbindelse hvis man fx er vikar på plejehjemmet. “Foto-plakat” fra HEJ-plakat fungerer som et rigtig godt udgangspunkt for at sidde sammen, og tale om billederne og den historie de repræsenterer. Er man der hvor ordene og even til at tale er ved at være væk, kan man hente hjælp til en god og relevant samtale i de små tekster, der ledsager hvert billede. 

Men lad so se på, hvorfor social interaktion er så vigtig, og hvad der sker, når man har det – eller ikke har det. 

Psykisk Velvære
Følelsen af at have det godt og være veltilpas kommer blandt andet gennem at have nogle at tale med. Det gælder både når livet er vanskeligt, og når det er glæder der skal deles. Det kan lyde banalt, men det er et faktum, at glæder bliver større af at blive delt, vanskeligheder mindre. 

Ensomhed
I forlængelse af dette, kan mangel på social interaktion føre til følelser af håbløshed og isolation. Og så er det heller ikke svært at forstå, at ensomhed kan medvirke til at tilstande som fx depression og angst udvikler sig. 

Stress
I forhold til stress, viser forskning, at både den fysiske og den mentale negative påvirkning af stress, kan reduceres ved at man slapper af, ler og sludrer med andre, eller oplever noget sammen. 

Det fysiske helbred
Forskningen peger på, at vores immunsystem strykes af, at man har sociale relationer. På same måde, peger foreløbige data på, at mennesker med mange og/eller stærke social forbindelser lever længere.  

Kognitive færdigheder
Når vi taler med, er sammen med eller disukterer med andre mennesker, stimuleres vores evne til at tænke. Vi bliver desuden mere, kan bedre løse problemer, og har bedre kognintiv smidighed til at forholde til os til vores liv og dets gaver og udfordringer. 

Identitet, følelsen af at være “mig”. 
Oplevelsen af at være nogen og hvem man er, kommer ved at være i samspil med andre, at spejle sig, at få reaktioner, og selv at reagere. Alt det hører med til at man har en følelse af hvem man er. Har man ikke denne idemntitetsfølelse, svæver man rundt i et limbo, og kan til sidst få fornemmelsen af måske ikke helt at være til.  Det er ved at have forbindelse med andre, at vi udvikler og bibeholder en følelse af, hvem vi er. Så hvis man mister sig selv mere og mere, fx til en demens sygdom, føles verden mere utryg og usikker. For hvem er man og hvordan skal man klare sig, hvis man ikke ved det? 

Der er altså uendeligt mange grunde til, at opretholde social interaktion med andre mennesker så meget og så længe man kan. Vi bliver simpelthen mere sunde, raske og glade med, og mindre sunde, raske og glade uden. 

Og dem der ikke selv kan, de skal have en HEJ-plakat! 

Mit navn er Charlotte og jeg er ansigtet bag HEJ-plakat. Jeg designede den første HEJ-plakat til min mor, efter hun blev dement og kom på plejehjem. Plakaten viste sig, at gøre en stor forskel i det daglige for både min mor og dem der tager sig af hende. I dag hjælper HEJ-plakat demente og svækkede rundt om på forskellige plejecentre.

HEJ-plakat, en støtte til demente og svækkede

Design og bestil en HEJ-plakat – få også hjælp til teksten.

Bestseller Roses Red
Design: “Roser”
Rød
Fra: 599,00 kr.
Plakat design Bestseller Florlet Blå
Design: “Florlet”
Blå
Fra: 599,00 kr.

Del indlægget

Scroll to Top